sábado, 22 de enero de 2011

El Bulli

El Bulli, creat l'any 1962 per Hans Schilling i Marketta Schilling, és considerat el segon millor restaurant del món, format per un equip de professionals de la cuina, d'entre els quals cal destacar: Ferran Adrià i Juli Soler, actuals propietaris del restaurant.
Està situat al nord-est de Catalunya, a la Cala Montjoi, a Roses (Girona), distingit amb tres estrelles per la Guia Michellin, i considerat el millor restaurant del món els anys 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009.
Moltes persones es pregunten a què s'ha degut tant d'èxit, i la resposta es troba en l'introducció de noves tècniques, com la deconstrucció, que consisteix en aïllar els ingredients d'un plat tìpic per a la reconstrucció de manera inusual d'aquest, com la seva emblemàtica truita de patates. L'anomenen cuina molecular, ja que el seu treball s'interessa per la física i la química dels aliments.
Des de la seva obertura, ha anat rebent diversos premis, com el Premi Nacional d'Hosteleria, atorgat per la Federació Espanyola d'Hosteleria i Restauració, o el Premi Don Quijote, atorgat per l'Acadèmia de Gastronomia de Castella-la Manxa.

Podríem dir que El Bulli és un restaurant molt peculiar, ja que obre només sis mesos l'any, serveix un menú de diverses desenes de plats, i el cost mitjà per persona és de 300 euros. És per això que, avui en dia, reb cuatre-cents mil comandes de reserves d'arreu del món.

Com tots els restaurants, El Bulli té el seu propi menú degustació:
  1. Es comença amb uns platets tan curiosos i dispars com les olives esfèriques, el moll d'oli d'oliva verge, llaços de pastanaga amb sorbet concentrat de mandarina i ametlla o el marshmallow de pinyons.
  2. Es continua amb oreig d'oliva negra amb crema doble, disc de mango, meló cru amb herbes i ametlla tendra, caramel d'oli de carbassa.
  3. Seguim amb la nimfa de cotó, mozarella casolana amb alfàbrega, tempura de salicomia al safrà amb emulsió d'ostra i ostra amb emulsió de pernil i la seva perla.
  4. Finalment, brioix al vapor, desglaç, embolic de pastanaga, nusos esferificant de iogurt amb ficoide glaciale, tàperes i «beurre noir», musclos de roca calents amb picada desconstruïda, crunchy d'ametlla tendra i tomatillo, nous amb crema de nous, shabu-shabu de fetge de rap amb linquat de sèsam, ventresca de verat en escabetx de pollastre, espardenyes amb mentaiko i ruibarbre, cervells de xai amb eriçó i algues.
  5. El menú degustació es finalitza amb una llet merengada, líquid de préssec, cocció vermella, morphings, etc.
Recentment, Ferran Adrià ha anunciat que, durant els anys 2012 i 2013, El Bulli estarà tancat per iniciar una nova etapa en la qual prepararà un nou format de restaurant encara més creatiu, i que podria estar en marxa el 2014. Per tant els fogons del local seguiran encesos per seguir treballant en la creació gastronòmica.


5 comentarios:

  1. Fa molt bona pinta el menjar que surt a les fotos..! Suposo que deu estar en un entorn rustic...??? o és més d'estil modern?

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies Laura!
    Sí, està en un entorn rústic!
    La veritat és que sí que té molt bona pinta el menjar, però haurem d'esperar al 2014 per anar-hi a dinar.

    ResponderEliminar
  3. M'agrada molt el teu blog, ja que quan es pot magrada anar a llocs semblants al Bulli, encara que no tan cars.
    Penses que de veritat els diners que et deixes en el restaurant són els que val menjar en un lloc com aquest, o que el preu és tan elevat perquè és cosa de la fama que té?
    Gràcies!

    ResponderEliminar
  4. Moltes gràcies Carla!
    Doncs la vertitat penso que els diners que et deixes en el restaurant en major part és cosa de la fama que té, ja que si ara obríssim un restaurant amb el mateix menjar que ofereix el Bulli, amb el mateix preu, no hi aniria gaire gent, hauria de guanyar popularitat ab el temps ab uns preus més baixos.
    Gràcies a tu!!

    ResponderEliminar
  5. Hauriau de tenir en compte que ser el millor cuiner del mon no es cosa de dos dies!!!! En Ferrán Adrià desde fá molts anys está considerat el millor....i al seu restaurant i va gent de tot el mon.

    ResponderEliminar